Ki mit tehet a hulladék csökkentéséért?

Tájékoztató a helyes komposztálásról

 

A Községi Önkormányzat már régóta fontolgatja, hogy az égetés helyett a zöld hulladékok komposztálását ajánlja a lakosok figyelmébe. A helyes komposztálás szabályairól adunk egy kis ízelítőt, kérjük, ha egy mód van, minél többen komposztáljanak, óvják a maguk, családjuk és a környezetük egészségét tevékenységükkel!

Mi kerülhet a komposztba?

Minden növényi eredetű háztartási hulladék komposztálható:

Kerti hulladék:

Mi NEM kerülhet a komposztba?

Hogyan komposztáljunk?

Alulra laza szálas hulladékot tegyünk, erre kb. 20 cm vastag réteget.
Szórjunk rá néhány lapát földet, majd újra rétegezzük rá a szerves anyagokat.

A legkedvezőbb keverési arány: háztartási hulladék-60%, kerti hulladékok-40%. Az aprított, kevert szerves hulladékot így rétegezzük a komposztra, amíg el nem éri az 1 m-es magasságot. Ez a méret a legalkalmasabb arra, hogy a komposztot lezárjuk és az új komposzt-halmot készítsünk. A lezáráshoz néhány cm vastag földet, száraz füvet vagy lombot használunk. Időnként meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki. Ha komposzthalmunk fölött muslincák kezdenek el körözni, annak oka a komposztban lévő gyümölcs cukortartalma. Ilyenkor célszerű kőport vagy földet teríteni a halom tetejére. Lehetőleg félárnyékos, sík területen komposztáljunk. A hulladék összetételétől függően 3-4 hónap után talajjavításra alkalmas anyagot nyerhetünk, 6-8 hónap után pedig közvetlenül talajként felhasználható, érett komposztot állíthatunk elő.

Fontos követelmény:

Hogyan készül a jó komposzt?

 

Kérjük Önöket, óvják, védjék családjuk és saját maguk egészségét környezetbarát módon, komposztálással!

 


Fenntartható praktikák

Energia-takarékossági tanácsok

 

Sorozatot indítunk az energia - takarékosság (spórolás) és a környezettudatosság jegyében.
Íme néhány tipp, ami nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméli, és betartásával környezettudatosak is lehetünk aktuális teendőnk, a fűtés területén:


Vissza az előző oldalra