Fenntartható életmódot és viselkedésmintát népszerűsítő rendezvénysorozat Palotáson

A Palotási Önkormányzat a KEOP-6.1.0/A konstrukció keretében Fenntartható életmódot és viselkedésmintát népszerűsítő rendezvénysorozatot szervezett Buják, Héhalom és Palotás települések általános iskoláiban. A projekt célja a környezetvédelmi nevelés volt, melyet előre meghatározott forgatókönyv és szakmai tartalom szerint valósítottak meg, figyelembe véve a gyerekek életkori sajátosságait.

Az első két rendezvényre Bujákon a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában került sor 2012. június 13-án az alsó tagozatos osztályok, június 14-én pedig a felső tagozatos diákok részére. 2012 szeptemberében további rendezvények zajlottak le: szeptember 10-én a Héhalmi Általános Iskolában, szeptember 20-án a Palotási Általános Iskola alsó tagozatos osztályaiban, szeptember 21-én pedig a felső tagozatos osztályokban.
A rendezvény tematikája minden alkalommal 2 részből állt: előadásból és interaktív csoportfoglalkozásokból. Az előadás keretein belül a diákok szemléletformáló kisfilmeket nézhettek meg, majd tisztázásra kerültek a legfontosabb fogalmak: a fenntartható fejlődés koncepciója és a különböző viselkedésformák hatása a környezetre. Az interaktív csoportfoglalkozások során a diákok az alábbi foglalkozásokon vettek részt: az ökológiai lábnyom fogalmának ismertetése és kiszámítása; több állomásos vetélkedő, melynek minden állomásán környezettudatos életmóddal kapcsolatos feladatokat kellett megoldani.

A rendezvény után a tanulók körében rajzpályázat lett meghirdetve. A pályázat témája a tanulók és családjuk mindennapjaiban a nem fenntartható életmód és fogyasztási szokások újszerű, figyelemfelkeltő bemutatása. A pályázat benyújtási határideje 2012. szeptember 21. volt. A szervezők rendezvényenként 3 osztályt és 5 diákot jutalmaztak, az osztályok Kukatündér társasjátékot, a diákok pedig környezetvédelmi témájú könyvet vehettek át. Azok az osztályok részesültek a jutalomban, amelyek a legtöbb rajzot küldték be, az egyéni rajzokat pedig a kreativitás és a tartalom alapján bírálták el. A rajzok között számos eredeti és példaértékű munkára bukkantak a bírálók.
                           
Az alábbi eredmények születtek:
Bujáki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola egyéni díjazottak:
Sebák Lívia, Vanák Gábor, Ludányi Kitti, Géczi Cintia, Gágyor Nikoletta, Maczák Réka, Radics Angelika, Varga Péter Tamás, Radics Dzsesszika és Bódi Panka.
Díjazott osztályok: 2. osztály, 3/a. osztály, 4/b. osztály, 6/b. osztály, 7. osztály és 8. osztály.
Héhalmi Általános Iskola egyéni díjazottak:
Légrádi László, Bartos Eszter, Oláh Cintia, Szita Luca és Zales Nándor.
Díjazott osztályok: 1. osztály, 3. osztály és 8. osztály.
Palotási Általános Iskola egyéni díjazottak:
Rezsuta Erika, Roznyik Dániel, Bohus Anett, Hasznosi Ádám Dávid, Stefán Emma Angéla, Varga Bálint, Lukács Szilvia Katalin, Berecz Flórián, Nagy Orsolya és Nagy Boglárka.
Díjazott osztályok: 1. osztály, 2. osztály, 3. osztály, 4. osztály, 5. osztály, 7. osztály.

A legjobb rajzok itt megtekinthetőek: http://www.eurohungaricum.hu/index.php/projektjeink/folyamatban-levo-projektek/fenntarthat-eletm-dot-es-viselkedesmint-t-nepszer-s-t-rendezvenysorozat-palot-son/rajzp-ly-zat/

A rendezvényeket mind a szervezők, mind a résztvevők sikeresnek és eredményesnek értékelték. A diákok lelkesek voltak, és érdeklődéssel vettek részt minden programon.

Kedvezményezett: Palotás Község Önkormányzata
Bővebb információ és érdeklődés:
Takács Tímea
Tel: +36-70-388-4876

 


Vissza az előző oldalra